Röportaj Serisi: Muhammed Caber Aliyan - İdlib Özgür Mühendisler Sendikası Müsteşarı
20 Temmuz 2018
Röportaj Serisi: Muhammed Caber Aliyan – İdlib Özgür Mühendisler Sendikası Müsteşarı

1960 doğumlu olan mühendis Muhammed Caber Aliyan, Özgür Mühendisler Sendikası’nın İdlib şubesinin müsteşarı olarak görev almaktadır. Kendisi İdlip’te ikamet etmektedir. 1986’da Halep üniversitesinde mühendislik fakültesi mezunudur.

Röportajı gerçekleştiren: Ömer Özkizilcik

  • Suriye devrimin şu anki durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Asayiş açısından: Maalesef özgürleştirilmiş bölgelerin çoğunda asayiş sorunu bulunmakta, çünkü sivil idare, uzmanlaşmış polis ve sivil hukuk yok.

Siyasi açıdan: Bugüne kadar muhalefetin ve muhalefetin içinde barınan tüm renkler işlerini organize edip Suriye devrimini ve Suriye halkını temsil edebilecek bir program, bir yönelge veya milli proje ilan edemediler.

Askeri açıdan: Hiç bir ilerleme kat edilemedi, çünkü zalim Rus ve İran güçleri ile beraber hareket eden zalim rejim ve hırsızlar ‘scorched earth’ stratejisini uyguladı. Sebep oldukları yıkım, katliamlar, insanların ve toplulukların zorla göç ettirilmesine ilaveten uygulanan demografik değişim devrimin askeri anlamda gerileyip kazanç ve ilerleme elde edebilmesini engelledi.

  • Suriye muhalefetinin bu duruma düşmesinin sebepleri sizce nedir?

Bugüne kadar muhalefetin bazı sivil idare istisnaları haricinde özgürleştirilmiş bölgeler için ulusal bir proje veya ulusal bir vizyon sunamamış olması, devrimin şu anki konumuna düşürmüştür.

  • Türkiye’nin Suriye’deki konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye Suriye’de neyi doğru neyi yanlış yapmaktadır?

Arap devletlerin çoğunluğu Suriye halkını yüzüstü bırakırken, Türkiye devleti ve Türk halkı Suriye’nin halkının yanında yer aldı ve büyük fedakarlıklar gösterdi. Türkiye’nin Suriye’de yaptığı doğru hamlelerin arasında DAEŞ gibi terör örgütlerine karşı mücadelesindeki kararlılığı, Suriyeli mültecileri kendi ülkesinde ağırlaması ve onları kamplarda barındırarak her türlü lojistik desteği vermesi ve Suriye’nin kuzey sınırını güvence altına alarak kendi ulusal güvenliğini koruması gelmektedir. Fakat Türkiye’nin yetersiz kaldığı noktalarda bulunmaktadır. Örneğin askeri muhalefeti birleştirmek ve desteklemek konusunda yetersiz kalmıştır. Ayrıca bazı yanlış kararlar sonucunda gerçek ve güvenilir devrimci kuruluşlar yerine yanlış ve düzenbaz devrimci kuruluşlarla hareket etmesi yanlıştır. Son olarak Türkiye’nin kuzey Suriye’deki terör örgütlerine karşı yeterince kararlı olmaması ve onları elimine edip bu krize son vermemiş olması ayrı bir hatadır.

  • Sizce Türkiye Suriye’de ne yapmalıdır? Tavsiyeleriniz olacak olursa bunlar ne olur?

Türkiye’ye tavsiyelerim:

– İçerideki STK’lar ve sendikalar bağlantısıyla ilişkileri geliştirmek.
– İçeride bulunan heyetler, kurullar, siyasi yapılar ve milli entelektüellerle işbirligi yapmak.
– Dost Türk ordusu desteğiyle özgürleştirilmiş bölgeleri idare etmek için vizyon oluşturmak için bazı siyasi askeri ve iktisadı uzmanlarla desteklemek