İran’ın Yeni Milis Gücü Haşimi Tugayı (47.Tabur)
25 Ekim 2021

Tahran’ın Suriye’deki yeni milis gücü Haşimi Tugayı 2020’nin son çeyreğinde milis devşirme  süreçlerini tamamlarken 2021’in ilk ayları itibariyle de sahada varlık göstermeye başlamıştır. 47.Tabur adıyla da bilinmektedirler.

Merkezleri Elbu Kemal’de bulunurken Mayadin, Rakka, Deyrezzor, Halep ve Şam kırsalı bölgelerinde de teşkilatlanmaya başladıkları iddia edilmektedir. Ocak 2021’de İsrail tarafından gerçekeleştirilen hava saldırılarında Beer Hammar ve Sayba’daki mevzileri hedef alınmıştır.

El-Monitor’e konuşan yerel aşiret kaynaklarına göre örgütün mevcut gücü 200 milis civarında olup tamamı Deyrezzor ve çevresindeki aşiret mensuplarından oluşmaktadır.

Örgüt kuruluşu ve halihazırdaki yönetimiyle tamamen İran Devrim Muhafızları kontrolündedir. Emir ve komutada İran Devrim Muhafızlarından bağımsız ya da otonom bir yapıları bulunmamaktadır.

Örgütün liderliğini İran’ın görevlendirdiği Yusuf Hamdan (Ebu İsa el-Meşhedani) ve Musa Mahmud’un yaptığı ve her iki figürün de Şii olduğu yerel kaynaklarca belirtilmektedir. Ebu İsa el-Meşhedani bölgede İran desteği ve korumasında dönem dönem sivillere karşı kriminal eylemlere girmiş karanlık bir profil olduğu iddia edilmektedir. Şimdi Şiilik ve İran propagandasının öncüsü olan Ebu İsa el-Meşhedani savaşın önceki senelerinde bir dönem ÖSO saflarına geçmişse de daha sonraları bölgede Esed rejimi adına ajanlık faaliyetleri yürütmüştür.

Örgüt cephe hattında çatışmalara katılmakla birlikte şimdilik en önemli vazife olarak İran’ın bölgedeki devlet dışı aktörleri kendi safına çekme projesi olan Fırat Vadisi Aşiretler ve Kabileler Konseyine yeni üyeler kazandırmayı üstlenmektedir. Yerel kaynaklara göre bölgedeki aşiret liderleri ve önde gelenlerinden konseye katılmayı kabul edenler doğrudan Tahran tarafından sağlanan ekonomik, askeri ve siyasi kazanımlara sahip olmaktalar.

Elbukemal ve çevresinde İran desteğiyle kimi konut ve mülklere el koyarak gelir oluşturan Haşimi Tugayı dönem dönem rant paylaşımı konusunda sorun yaşadığı yerel aktörlerle sürtüşmektedir. Bilhassa Ulusal Savunma Güçleri ile yaşadıkları bu sürtüşmeler dönem dönem küçük çaplı çatışmalara evrilmektedir.