Pençe-Kılıç Harekatıyla Psikolojik ve Askeri Eşik Aşıldı
25 Kasım 2022

PKK’nın İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirdiği ve altı Türk vatandaşının hayatını kaybettiği terör eyleminin ardından saldırının faili ve yardımcıları yakalanıp adli süreç başlatıldı. Bunun yanında terör saldırısının emrini veren ve asıl sorumlusu olan PKK/YPG’ye karşı ise Pençe Kılıç Harekatı başlatıldı. Irak ve Suriye’deki hedeflerin hava harekatları ile hedef alınmasının ve ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalarla Suriye’de olası yeni bir askeri harekat tartışmaları alevlendi.

Pençe Kılıç Harekatıyla kuş uçuşu 700 km’yi aşkın bir hatta, Tel Rıfat’tan Kandil’e kadar, hava harekatı icra edildi. Aynı anda hem Irak’ta hem de Suriye’de gerçekleşen operasyonlar, PKK ile YPG arasında bir farkın olmadığını ve ikisinin de farklı isimler altında hareket eden ancak aynı örgüt olduğunun operasyonel dışa vurumu niteliğindeydi.

Irak sahasında Pençe-Kilit Harekatı devam etmektedir. Harekat kapsamında Irak’ın kuzeyindeki Zap bölgesinin neredeyse tamamının temizlenmiş olmasına karşın, Suriye’de sadece SİHA saldırıları ile örgütün üst düzey komutanları hedef alınmaktaydı. Irak’ta zaten halihazırda devam eden bir operasyon varken, Pençe Kılıç Harekatı ile Suriye’deki terörle mücadele yeni bir ivme kazanmıştır. Hem Irak hem de Suriye’deki hedeflerin birlikte vurulması, askeri niteliğinin yanı sıra siyasi bir mesaj da içermektedir.

Pençe Kılıç Harekatı, Pençe Kilit Harekatı ile beraber değerlendirildiğinde, Irak’taki askeri harekat sonuna doğru yaklaşırken, Suriye hattında ise önemli bir psikolojik ve askeri eşiğin aşıldı ifade edilebilir. Suriye’deki YPG varlığı 2019 senesinde gerçekleşen Barış Pınarı Harekatı (BPH)’den beri hem Rusya hem de ABD’nin koruması altındaydı. Rusya ve ABD’nin kontrol ettiği hava sahası ve bölgede bulunan askeri varlıkları sayesinde, YPG Suriye’de kendisine fiili bir güvenli bölge oluşturmuştu. Irak sınırından Kamışlı’ya kadar olan hatta ABD askerleri YPG’yi korurken, Kamışlı’nın batısı yani Amude, Derbesiye, Tel Temr, Ayn İsa, Ayn el Arab (Kobani), Menbiç ve Tel Rıfat bölgeleri Rus askeri tarafından korunmaktadır.

ABD ile Rusya’nın YPG’yi koruma görevini bu yönlü paylaşması geçmişe dayanmaktadır. 2019 yılında YPG ile Esed rejimi arasında yapılan anlaşmaya göre, YPG bölgesine hem Rus ordusu hem de Esed rejimi unsurları yerleşmiş ve YPG’yi TSK ile SMO’ya karşı korumaya almıştı. O günden bu yana, 2021 yılında ve yedi ay önce Türkiye yeni bir askeri harekat düzenlemeyi denese de, Rusya ve ABD’nin ortak tutumu ve işbirliği sonucunda askeri harekatlar ertelenmişti. Örneğin 2021 yılında ABD ilk defa Fırat’ın doğusundaki hava sahasını Rusya’ya açmış ve Türkiye ile Rusya arasındaki askeri dengeyi Rusya lehine değiştirmiştir. Söz konusu bu işbirliği Ukrayna savaşına rağmen devam etmiştir. Rusya Ukrayna’yı işgal ederken, Suriye’deki YPG bölgelerinde Rus askerleri ile Amerikan askerleri yan yana gelmiş ve grupça fotoğraf çekilmişlerdir. Fotoğrafı çekenin de bir YPG unsuru olması, fotoğrafı oldukça sembolik kılmıştır.