Menbic Operasyonu Boyunca Hava Saldırıları
22 Ağustos 2016

İnfografik / Suriye Gündemi

24 Mayıs 2016 tarihinde YPG liderliğindeki SDG (Suriye Demokratik Güçleri) ‘Rakka’nın Kuzeyini Kurtarma Operasyonu’nu başlattığını ilan ettiği halde, sonraki günlerde taarruzunun asıl hedefinin IŞİD’in kontrolündeki Menbic olduğu anlaşıldı.

31 Mayıs’ta Fırat’ın batısında IŞİD’ten 16 köy ele geçiren YPG-SDG’nin ana hedefinin Kuzey Rakka değil Menbic olduğu anlaşılınca, aynı gün, ‘Menbic’i Kurtarma Operasyonu’ resmi olarak ilan edildi. Amerikalı uzmanların sahada verdiği desteğin yanı sıra, YPG-SDG ilerleyişinde hava desteği genel anlamda kritik bir rol oynadı.

Hem ‘CENTOM’ hem de ‘Operation Inherent Resolve’un verilerine bakıldığında ABD öncülüğündeki koalisyonun sağladığı desteğin, YPG-SDG’nin IŞİD’e karşı ilerleyişinde ne kadar yardımcı ve kritik olduğu anlaşılabilir.

Mayıs’ın son haftasında koalisyon güçleri Menbic ve etrafındaki IŞİD mevziilerini artan bir biçimde hedef almaya başladı. 16 Ağustos tarihinde Menbic’in YPG-SDG tarafından kontrol edilmesiyle sona eren operasyon 77 gün sürdü. Bu süre içeresinde ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Menbic ve etrafındaki IŞİD mevziilerini hedef alan toplam 634 sorti gerçekleştirdi. Bu sortilerin 552’si IŞİD’in lojistik birliği, 537’si Cephe hattı, 110 araç ve 14 kontrol ve komuta merkezi/noktasını hedef aldı.

Sortilerin günlük dağılımına bakıldığında sahadaki gelişmelere paralel olarak geliştiği anlaşılabilir. Örneğin 28 Temmuz’da IŞİD Menbic kuşatmasını yarma girişimi gerçekleştirdi, el-Bab yönünden ilerleyip bazı köyleri ele geçiren IŞİD’e karşı, koalisyon hava saldırılarıyla yoğun bir şekilde müdahale edildi ve ertesi gün 19 sorti gerçekleştirildi.

Genel verilere bakıldığında operasyonun ilk haftasında IŞİD’in hareket kabiliyetinin hedef alındığı görülüyor. Nitekim ilk hafta tünellerle birlikte Menbic ve etrafında 6 köprü hedef alındı. Günde ortalama olarak yapılan 8 sortiyle, cephe hattı, araç, lojistik birliği hedef alınmakla birlikte havan topu, savunma sistemleri, ağır makineli tüfeklerle beraber IŞİD’in önemli silahı olan bombalı araçların atölyeleri de sürekli hedef alındı.

Menbic operasyonunun resmi olarak bittiği ilan edildiği halde, koalisyon hava saldırılarının durmadığı ve özellikle batı Menbic’e yönelik devam ettiği görülmektedir. Bu durum YPG-SDG’nin gerçekleştirebileceği bir sonraki operasyonun hazırlıklarına işaret etmektedir.