Hedefteki Kent: Menbiç
08 Haziran 2018
Hedefteki Kent: Menbiç

Suriye’de Halep eyaleti sınırları içerisinde yer alan ve eyaletin kuzeydoğusunda bulunan Menbiç kenti Halep şehir merkezinin ardından eyalet sınırları içerisindeki en büyük şehirdir.

2004 yılında yapılan nüfus sayımlarına göre şehrin nüfusu yaklaşık 100.000 idi. Menbiç ilçesinin kırsalı ile birlikte toplam nüfusunun ise 408.143 olduğu belirtilmektedir. SDG/YPG, Menbiç ilçesinin resmi yüzölçümüne göre yarısından daha az bir bölümünü kontrol etmekte, ilçenin güney kırsalı ise Esad rejiminin hakimiyetindedir.

Menbiç kentinin yaklaşık %90’nı Arap nüfusu oluştururken geri kalan kısmını ise çoğunlukla Türkmenler ardından da Kürtler ve Çerkezler oluşturmaktadır. Kendisi de Menbiçli bir Türkmen olan Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Muhammed Vecih Cuma, Menbiç kenti genelinde Türkmen nüfusunun yaklaşık %10 olduğunu belirtmektedir.

Suriye’de 2011 yılında barışçıl olarak başlayan gösteriler Menbiç kentinde de yaşanmış ve ardından silahlı boyuta taşınmıştır. Böylelikle 20 Temmuz 2012’de kentte ÖSO güçleri kontrolü sağlamıştır.

Ocak 2014’te ise Menbiç’i DAEŞ, ÖSO’dan ele geçirmiştir. 1 Haziran 2016 tarihinde ise ABD destekli SDG/YPG güçleri tarafından ‘’Menbic’i Kurtarma Operasyonu’’ resmen ilan edilmiş, Menbiç kenti 12 Ağustos 2016’ya dek ABD destekli YPG/SDG güçleri ile DAEŞ’in savaşına sahne olmuştur. Ancak daha sonrasında yapılan anlaşma neticesinde DAEŞ kenti YPG/SDG güçlerine devrederek kentten ayrılmıştır.

Bu yaşanan savaş neticesinde Menbiç şehri ve kırsalında en az 200 sivilin hayatını kaybettiği belirtilmektedir. TSK ve TSK destekli ÖSO güçlerinin 24 Ağustos 2016’da başlattığı Fırat Kalkanı operasyonuna müteakip olarak Cerablus ve El Bab kentlerine yönelik ilerleme girişiminde bulunan YPG/SDG güçleri TSK ve ÖSO tarafından durdurulmuştur.

ABD, Menbiç kentinden YPG güçlerinin çekileceğinin ve yalnızca yerel Arap unsurlarının şehirde güvenliği sağlamak amacı ile kalacağını Türkiye’ye belirtse de birçok saha kaynağına göre YPG şehirde kalmıştır.

Menbiç kentinde yaklaşık 2 yıldır hakimiyet oluşturan YPG/SDG güçlerinin baskılarına karşı kentte birçok gösteri düzenlenmiş ve eylem yapılmıştır. Özellikle bölge halkından gençleri zorunlu askeri hizmete alması kentte muhalif tansiyonu yükselten önemli bir etmen olmuştur.