Esed’den Interpol’e İlk Talep İddiası
20 Ekim 2021

Muhalif haber kaynaklarının iddiasına göre Esed rejimi Interpol ile yeniden ilişkiler kurmaya başlamasının hemen ardından kurumdan ilk talebini ses getirecek bir isme tutuklama emri talebiyle gerçekleştirdi. İddiaya göre Esed rejimi Lübnan Kuvvetleri Partisi Lideri Samir Caca ile alakalı Interpol’den bir tutuklama kararı talebinde bulundu.[1] Rejim yetkililerinin hazırladığı tutuklama emrinde Lübnan Kuvvetleri Partisi lideri Caca Lübnan’daki Suriye vatandaşlarına saldırı suçlamasına hedef olurken bu suçlamaya somut örnek olarak Caca’ya bağlı güçlerin Esed rejiminin düzenlediği Cumhurbaşkanlığı seçimi oylaması için Suriye büyükelçiliğine giden Suriyelilere saldırması gösterildi.

Caca’nın yüzleştiği diğer suçlamalar ise doğrudan Suriye iç savaşı ile alakalı oldu. “Rejimi alaşağı etmek” amacıyla “terörist örgütler” ile iletişim kurmak, komplolar kurmak, rejim ve ona bağlı güvenlik güçlerinin hedef alınması için “teröristlere” silah kaçakçılığı yoluyla silah ve mali destek sağlamak ve ayrıca “teröristlerin” Suriye’ye giriş ve çıkışlarına aracı olmak suçları Esed rejimi tarafından Caca için düzenlenen tutuklama emrinde yer bulmuştur.[2]

Suçlamalara arasında yer alan seçim günü Suriyelilere saldırılması hadisesi öncelikle sosyal medyada başlayan çağrıların ardından Esed destekçilerinin Lübnanlı bazı grupların saldırıları sonucu darp edilmesi şeklinde gerçekleşmişti.  Bu hadise rejim destekçisi Suriyeliler tarafından organize bir saldırı olarak nitelendirilirken Muhalif haber sitesi el-Hal’e göre ise pek çok Lübnanlı Lübnan şehirlerinde Esed rejimini destekleyen sloganlar atılmasını provokatif eylemler olarak görmüştü. Bunun sebebi ise uzun yıllar süren Lübnan İç Savaşı esnası ve sonrasında toplamda 20 seneye yakın bölgede işgalci olarak bulunan Esed rejimi ordusunun bölge halkına karşı işlediği suçlar ve hak ihlallerine dair hatıralar olarak gösterilmekte.

Esed rejimi ve müttefiki Hizbullah ile Lübnan İç Savaşı yıllarından bu yana kötü ilişkilere sahip olan Lübnan Maruni siyasi figürlerinin bilhassa Lübnan içerisindeki Suriyelilere karşı hasmane tutumları bilinmekte. Esed rejiminin ülkedeki yıkıcı geçmişi ve Hıristiyan unsurlarla yaşadıklarının üzerine ülke ekonomisinin git gide kötüleşen durumunun beslediği mülteci karşıtı eğilimler eklenince özellikle Esed karşıtlarını hedef alan söz konusu eylem için küçük grupları harekete geçirmek zor olmamıştır.

Rejimin Interpol’den Caca ile alakalı bir talebi olduğu iddiası henüz teyit edilmese de bu iddianın ortaya çıkışı zamanlama olarak da tesadüfi değildir. Syrian Observer iddianın zamanlamasını geçen hafta Beyrut’ta gerçekleşen çatışmalar üzerinden okumuştur. Geçen hafta Beyrut’ta gerçekleşen sokak protestoları bir anda Hizbullah ve Emel mensubu göstericilerine ateş açılmasına ve sonucunda can kayıplarının olmasına yol açmıştı. Şii gruplar bölgedeki Hıristiyan unsurları suçlarken hemen bu olay üzerine böylesi bir iddianın dillendirilmesi de tesadüften bağımsız okunabilir. Interpol’ün Esed rejimiyle yeniden işbirliğinin başlamasına yönelik bu hamlesi rejimin meşruiyet sağlama çabalarına büyük katkı sağlarken aynı zamanda rejimin merkezinde olduğu pek çok benzer iddianın da ilerideki günlerde gündeme gelmesine yol açabilir.


Ömer Behram Özdemir

[1] https://syrianobserver.com/news/70617/syria-asks-interpol-to-arrest-samir-geagea.html , Erişim Tarihi: 20 Ekim 2021.

[2] https://syrianobserver.com/news/70617/syria-asks-interpol-to-arrest-samir-geagea.html , Erişim Tarihi: 20 Ekim 2021.