HTŞ Lideri: Ebu Muhammed el Culani
25 Haziran 2021

Ahmed Hüseyin el-Şaraa adı ile 1982’de Riyad’da (Suudi Arabistan) doğdu. 1989’da 7 yaşında ailesi ile birlikte Suriye’ye döndü.

Köken olarak Golanlı bir ailenin çocuğu olan ve bu sebeple Culani künyesini kullanan Şaraa gençliği boyunca Şam’ın Mezze mahallesinde ikamet etti.

Şam Üniversitesi Medya Fakültesi’ndeki eğitimini yarıda kesip Irak’ta ABD güçlerine karşı savaşa katılmaya gitti. Musul’da ABD unsurlarına karşı çatışmalara girdikten kısa bir süre sonra Zerkavi’nin liderliğindeki Irak el-Kaidesi’ne katıldı.

2006’da Amerikan güçleri tarafından yakalanarak tutuklandı. Ebu Gureyb, Taci ve Bucca hapishanelerinde 5 sene tutuklu kaldı.

Mart 2011’de Taci hapishanesinden salınan Culani yanındaki az sayıda adamıyla Suriye’ye geri döndü.

2012’nin ilk aylarında Suriye’de Nusra Cephesi’ni kurdu. Daeş lideri Bağdadi’nin Nusra Cephesi’nin kendilerine bağlı olduğuna dair açıklamaları üzerine el-Kaide’ye biatlı olduklarına dair ilanı yaparak Suriye’deki el-Kaide kolu olduklarını tasdik etti.

2016 yılında Nusra Cephesi’ni fesh ederek Şam Fetih Cephesi’ni kurarken 2017’de ise nihai olarak Heyet Tahrir Şam’ı kurdu.