Beşar Esed Rejiminin Savunma Bakanı: Ali Abdullah Eyyüb
06 Nisan 2020

Beşar Esed rejiminin Savunma Bakanı: Ali Abdullah Eyyüb

Ali Abdullah Eyyüb, 28 Nisan 1952 tarihinde Lazkiye eyaletinin el-Bahluliyah kasabasında dünyaya gelmiştir.

Nusayri kökenli olan Ali Abdullah, evli ve 3 çocuk babasıdır. 1 Kasım 1971’de katıldığı Askeri Akademi’den 1973 yılında mezun olarak, 1 Kasım 1973’te teğmen rütbesiyle zırhlı birliklerde göreve başladı.

Ali Abdullah Eyyüb, 1982’de Lübnan’da yer alan 1. Tümen’de görev aldı ve daha sonra 103. Tugayın komutanı oluncaya kadar Cumhurbaşkanlığı Korumasına katıldı.

Ali Abdullah daha sonra 4. Tümen’in komutanlığına atandı ve ardından Suriye Ordusu’nun 1. Kolordu’sunun başına getirildi.

Eylül 2011’de Genelkurmay Başkan Yardımcısı olarak atanan Eyyüb, 1 Ocak 2012 tarihinde general rütbesine terfi etti. Milli Güvenlik Merkezi’nin 2012 yılında bombalanması sonucunda Eyyüb, Savunma Bakanı General Fehd Casım el-Freic iken, 18 Temmuz 2012’de Genelkurmay Başkanlığına atandı.

1 Ocak 2018 tarihinde Beşar Esed, General Fehd Casım al-Feric’in yerine General Eyyüb’ü Savunma Bakanı olarak atama kararı verdi.

Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı görevleri nedeniyle Ali Abdullah Eyyüb, rejimin Suriyelilere yönelik işlediği savaş suçları içerisinde kimyasal saldırılar başta olmak üzere, birçok bölgede sivillerin öldürülmesinden sorumlu tutulmaktadır.

Kaynak: Savunma Bakanlığı, SANA, Sputnik, Suriye Gündemi

Kutluhan Görücü ve Mümin Ahmedoğlu’nun çalışmaları sonucunda hazırlanmıştır.