Esed Rejiminin Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Danışmanı: Ali Memlük
25 Mart 2020

Esed Rejiminin Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Danışmanı: Ali Memlük

İskenderun’dan Şam’a göç eden Nusayri bir ailenin üyesi olan Binbaşı Ali Memlük, 1949 yılında Şam’da dünyaya gelmiştir.

1970’li yıllarda kurulan ve Esed rejiminin en güçlü istihbarat kurumu olan Hava Kuvvetleri İstihbaratının kurucu üyelerindendir. 1985-1995 döneminde Rejimin kimyasal programını denetlemek için görevlendirilmiştir.

2005 yılında Genel Güvenlik Direktörlüğü Başkanı olarak atanmıştır. Mart 2011’de Suriye’de rejim karşıtı protestoların başlamasının ardından Ali Memlük, göstericilere karşı istihbarat faaliyetlerinin, işkencelerin ve yıldırma politikasının önde gelen isimlerinden olmuştur.

İşlediği savaş suçlarından dolayı Avrupa Birliği, İsviçre ve ABD tarafından yaptırım listelerine eklenmiş ve hakkında arama kararı çıkarılmıştır.

11 Ağustos 2012 tarihinde Lübnan Mahkemesi, Ali Memlük ile Lübnan’ın eski Bilgi Bakanı Michel Samaha’yı gıyaben yargılamış ve bu isimleri, önde gelen siyasi ve dini figürleri öldürme teşebbüslerinden dolayı suçlu bularak yakalama kararı çıkarmıştır.

Kasım 2018’te Fransız mahkemeleri Ali Memlük’ün de aralarında bulunduğu bazı rejim yetkililerine karşı uluslararası arama ve yakalama kararı çıkarmıştır.

Ancak Esed rejimi içerisindeki etki alanı ve özellikle istihbarat yapısı içindeki gücünden dolayı savaşın başlamasından günümüze kadar olan dönemde Amerika, Avrupa, İran ve bazı Arap istihbarat kurumları dahil olmak üzere küresel istihbarat servisleri ile birçok görüşme gerçekleştirmiştir.

Ali Memlük’ün uluslararası görüşmeleri bağlamında Türkiye Cumhuriyeti Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan’la da Moskova’da görüştüğü bilinmektedir.

Ali Memlük, Haziran 2019’ta rejimin Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanmıştır.