Türkmen Grup 2. Sahil Tümeni’nin Eski Vekil Komutanı: Velid Sohta
24 Mart 2020

Türkmen Grup 2. Sahil Tümeni’nin Eski Vekil Komutanı: Velid Sohta

Velid Sohta, 27. 09. 1963 yılında Lazkiye & Bayır-Bucak bölgesinde dünyaya gelmiştir. Dedesi Türk vatandaşı olan Velid Sohta’nın babası da Ahmet Sohta’dır. Velid Sohta, eski bir Şam sakini olarak, el-Midan & Seyyide Ayşe’de ikamet etmiştir.

1981 yılında lise öğrenimi bitiren Sohta, 1982 yılında Sulama Bakanlığı tarafından istihdam edildi. Ardından birçok devlet kurumunda çalışan Sohta’nın son görevi Suriye Genel İdaresi Genel Müdürlük Ofisinde müdürlüktü.

1995 yılında, Hafız el Esed döneminde Suriye rejimi, Türkmenlerin seçkinlerini, Sohta’nın iki kuzeni de dahil olmak üzere Türkiye’ye casusluk yaptıkları iddiasıyla hapse attı. O dönemde muhtelif suçlamalarla mahkum edilmek istenilen Velid Sohta, suçsuzluğunu ispat etmiş ve hakkındaki davalardan beraat etmiştir.

Bu olayların ardından özel sektörde iş hayatına devam eden Sohta, Al-Wesam Technical Company’de televizyon yapımında, ardından da gayrimenkul sektöründe çalıştı.

Halk ayaklanmasının savaşa dönüşmesi ile birlikte Lazkiye & Türkmen Dağı’na dönen Velid Sohta, 2. Sahil Tümeni’nde vekil komutan görevini yürüttü.

Velid Sohta’nın kardeşi, Ebu Muhammed Barbaros künyeli Nizar Sohta’da 2018 yılına değin Şam’da Şam ve Golan Türkmen Tugayı’nın liderliğini yürütmüştür.

Türkmen Dağı bölgesinde Esed rejimine ve destekçilerine karşı savaşan Velid Sohta, Rusya’nın müdahalesi sonrasında da 2018 yılına kadar bölgede mücadele etmiş, bölgenin çoğunlukla kaybedilmesine müteakip cepheden çekilmiş ve sivil hayatına devam etmektedir.