İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı: Kasım Süleymani
03 Ocak 2020

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı: Kasım Süleymani

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı: Kasım Süleymani
Kasım Süleymani, 11 Mart 1957 tarihinde İran’ın Kirman eyaletindeki Rabor şehrinde doğdu.

Kirman şehrine taşınarak birçok farklı işte çalışan Süleymani, aynı dönemde Ayetullah Humeyni’nin himayesindeki Hüccet Kamyab’ın sohbetlerine katılmaya başladı. Bu süre zarfında Humeyni ile tanışarak onun yanında yer almaya başladı.

1979 yılında İran İslam Devrimi’nden sonra kurulan İran Devrim Muhafızları Ordusu’na katılan Süleymani aynı yılda çıkan Mahabad ayaklanmasının bastırılmasında da rol oynadı.

Mahabad ayaklanmasına müteakip Devrim Muhafızları Kudüs Garnizonu’nun başkanlığına atandı.

1980 yılında 41. Sarallah Tümen Komutanı olarak görevlendirildi.

1980-1988 yılları arasında gerçekleşen Irak-İran savaşında aktif görev aldı.

8 yıl savaşının bitmesinin ardından Kirman Eyaleti Devrim Muhafızları Komutanı olarak atandı.

1998 yılında ise Ahmed Vahidi’den sonra Kasım Süleymani, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı olarak görev yapmaya başladı.

2006 yılında başlayan Lübnan-İsrail savaşında Hizbullah unsurlarına liderlik ettiği iddia edilmektedir.

2010 yılında Irak’ta Nuri el Maliki’nin başbakan seçilmesinde rol oynadığı iddia edilmektedir.

2011 yılında Suriye Savaşı’nın başlamasının ardından Kudüs gücü ile birlikte savaşa katılan Süleymani, bilhassa Humus, Halep ve Deyrizor’da aktif görevler üstlenmiştir.

Suriye’de rejimi korumak için Hizbullah ile beraber Ulusal Savunma Güçlerini kurarak rejim yanlısı milisleri eğitmiştir. Suriye savaşı süresince rejimin yanında savaşması için Afganistan’dan, Irak’tan ve Lübnan’dan Suriye’ye getirilen Şii milis güçlerini komuta etmiştir.

2014’te DAEŞ’in Musul’u ele geçirmesinin ardından Süleymani komuta ettiği Hizbullah Tugayları ve Bedir Grubu’nu yeni kurulan Haşd-i Şabi’nin bir parçası haline getirdi.

2019’da ABD Başkanı Donald Trump, Süleymani’nin başında bulunduğu Kudüs Gücü’nün bağlı bulunduğu Devrim Muhafızları’nı ‘teröre destek verdiği’ gerekçesiyle yaptırım listesine aldıklarını açıkladı.

31 Aralık 2019 tarihinde Irak’ın başkenti Bağdat’taki ABD büyükelçiliğine Haşd-i Şabi milisleri tarafından gerçekleşen saldırının arkasında olduğu iddia edilmiştir.

2 Ocak 2020 tarihinde Pentagon’un Irak Uluslararası Bağdat Havalimanı’nda Haşdi Şabi konvoyuna düzeldiği saldırıyla öldürülmüştür.